Udfordring: Gå i Stresspanelets sko

Stresspanelet inviterer elever og studerende til at komme med forslag til Stresspanelets arbejde med at knække den opadgående stresskurve. Sidste frist for indsendelse er den 23. november 2018.

Har du gode idéer til hvordan man alene eller sammen med andre kan gøre en forskel for stressniveauet i Danmark? Eller ved du lige præcis hvem og hvordan stress kan mindskes i Danmark? Så læs med her!

Regeringen har udpeget et nationalt stresspanel, der skal engagere befolkningen samt pege på 12 relevante handlinger, der kan knække den opadgående stresskurve.

Du inviteres som elev i grundskolen eller studerende på en ungdomsuddannelse til at ”gå i Stresspanelets sko” og komme med forslag til, hvad lige præcis du mener der kan mindske og/eller forebygge negativ stress. Du har mulighed for, at Stresspanelet læser lige netop dit forslag. Du kan enten gå til udfordringen alene eller sammen med andre.  Læs med nedenfor og find ud af hvordan netop lige du kan bidrage.

Udarbejdelse af forslag:

Du/I kan vælge imellem opgave 1 eller opgave 2 som udgangspunkt for at udarbejde forslag til hvordan stress kan mindskes:

Opgave 1 Forestil jer, at I er Stresspanelet. I er blevet bedt om at identificere 12 handlinger, som vil gavne på tværs af aldre og områder i Danmark. I skal her sikre en vis bredde i jeres handlingsforslag, så de gavner flere end jeres egen gruppe og mærkesager.

Jeres proces skal føre frem til (1) konkrete handlinger, hvor det står klart (2) hvem der bør gøre hvad hvordan, samt (3) hvilken effekt I forventer, at forslagene vil få for hvem.

Hvis I kender til forskning eller erfaringer fra ind- og udland, er det oplagt at bruge dem i jeres proces. Men gode, skæve idéer er også i sig selv værdifulde.

Opgave 2 I opgaven her kan I identificere konkrete handlingsforslag, som I selv har indflydelse på at føre ud i livet. Små ændringer, der vil gøre en stor forskel for jeres mentale sundhed og trivsel i hverdagen. Tal f.eks. igennem, hvornår I er mest afslappede. I kan også hver især lave en liste over de aktiviteter, I har erfaring med fremmer jeres indre ro. Ikke mindst kan I tale om, hvad I kan gøre i jeres fællesskaber – i forbindelse med uddannelse, fritid, familie, venner, Sociale medier osv. – som vil have en god indvirkning på jer:

Har I fået opbygget nogen vaner og forventninger til hinanden, som dræner mere end de gavner? Og som I kan ændre, hvis I beslutter jer for det?

Hvor det i opgave 1 er det o.k. alene at komme med forslag, I synes, at ANDRE skal udføre, går opgave 2 ud på at komme med forslag, I SELV kan føre ud i livet; sammen og hver for sig.

 

Send os gerne dit eller jeres bedste forslag

Skulle du/I få lyst til at sende os forslag, er I velkomne. Stresspanelet modtager bidrag af 1-2 sider/minutter, med tydelig fremhævelse af forslagene til konkret handling. Forslagene sendes til stresspanelet@sum.dk som tekst eller video. Handlingsforslag, som lever op til ovennævnte krav, vil blive forelagt Stresspanelet og indgå i panelets drøftelser.

Sidste frist for indsendelse er den 23. november 2018.

I kan læse mere om arbejdet her.